munnbind og coronaviruset

Munnbind kan hindre videreføring av smitte

Coronaviruset (Cov-19 hjemmetest) har på svært kort tid forandret verdensbildet og alles hverdag. Hele Italia er under «lockdown» og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, uttalte i dag at Tyskland må forberede seg på at opptil 70 prosent av befolkningen blir smittet.

Italia er verdens 7 største økonomi og lammes Italia, så påvirkes vi i Norge. Dette er en pandemi som viser oss hvor liten verden er og samtidig hvor innfløkt det samfunnsøkonomiske verdenssamfunnet opererer under.

En helsepandemi som lammer verden, påvirker aksjemarkedene og til syvende og sist merker hver eneste av oss det i dagliglivet. Store industrier som vi tar for gitt står i dag ved kanten av stupet.

Vi merker det når vi på denne tiden av året begynner planleggingen av årets ferier. Hva skjer med cruiset man har booket eller storbyferien man ønsker å ta til våren? Holder det å skaffe seg et munnbind og vaske hendene våre?

Personlig ansvar gir positive konsekvenser

Man skal ikke lene seg tilbake og tenke at man nå observerer verdens undergang og at det spiller liten rolle hva en selv gjør. Coronaviruset er ikke det viruset eller sykdommen som kommer til å forårsake menneskers undergang. Tiltakene som settes i verk både i Norge lokalt og på landsbasis, gjøres av samme grunn som i resten av verden.

forebyggende smittevern

Det er i hovedsakelig forebyggende smittevern. Man ønsker å hindre mest mulig spredning.

Siviliserte samfunn bygges på ideen om fellesskapet og ikke at den sterkeste overlever. Det betyr at i en slik situasjon som vi befinner i oss nå så tas det i bruk alle tiltak som kan redusere smitteføring til de svakere gruppene i samfunnet.

De aller fleste av oss takler fint å bli smittet av coronaviruset. Symptomene vil kun være lik en svak forkjølelse. For syke og eldre er derimot faren stor for at viruset kan gi store helsemessige konsekvenser. Det er disse vi skjermer ved å sette i gang tiltak som hindrer og reduserer spredning.

Ser vi på Italia så ser vi svært store tall på antall døde. Av rundt 10 000 bekreftet smittede har de til nå i underkant av 700 døde. Dette tallet er ekstremt høyt i forhold til de reelle tallene. Slike høye tall kommer av at området infisert av viruset består av en eldre befolkning hvor de svake gruppene er sterkt representert. På lik linje så ser vi i USA i staten Washington at halvparten av dødsfallene i USA på grunn av coronaviruset, er på et sykehjem.

Gjør din del – bruk munnbind

Nå kommer man til det man selv kan gjøre for å forhindre spredning og samtidig beskytte en selv og de man er glad i. Mye som har med generelle preventive tiltak utføres allerede daglig i flere former. Nå med coronaviruset og ved tidligere virus så ser man at man setter ekstra fokus på akkurat disse tingene.

bruk munnbind

  • God håndhygiene.
  • Gode hoste rutiner.
  • Selvisolering og reduksjon av fysisk bevegelser.
  • Gode rengjøringsrutiner.

God håndhygiene: Dette har de fleste av oss allerede i dag og det er gode vaner i alle ulike situasjoner. Man vasker seg på hendene etter man har vært på toalettet og før man lager mat. Dette er aktivt smittevern. Vi er akkurat nå inne i en spesiell tid med en pandemi og derfor tar man god håndhygiene ett skritt lenger. Ikke håndhilse på mennesker man møter. I tillegg anbefales det å bruke desinfisering på hender når man er ute og tar i handlevogner, trykker på knapper og lignende.

Gode hosterutiner: Til vanlig så både nyser og hoster man i hånden og dekker for munnen. Man ser sjeldent mennesker hoste direkte ut i luften. I disse tider skal man unngå å hoste i hendene. Host inn i papir som kastet rett etterpå. Man kan også hoste inn i armhulen.

Munnbind er et viktig produkt som anbefales å bruke når man er på steder med mye folk.

Det er ikke kun for å hindre i å bli smittet selv, men like mye for å hindre at man selv er årsak til spredning. De fleste som får coronaviruset merker svært lite til symptomene. Ufrivillig kan man sitte på for eksempel bussen og nyse og dermed spre små dråper til personen ved siden av. Sidemannen kan ha en i familien med svekket immunsykdom eller kanskje selv ha en hjertelidelse. Bruk munnbindet slik at spredning ikke skjer, og man er da en del av løsningen.

Selvisolering og reduksjon av fysisk bevegelser. Er man syk med influensa eller forkjølet, så isolerer man seg allerede fra andre. Man er gjerne hjemme fra jobb eller skole i noen dager og lar være å klemme på besteforeldre og små barn. Det er nettopp fordi vi vet at ved å gjøre dette så reduserer vi faren for å smitte andre.

munnbind

Ved dagens pandemi som herjer i stort sett hele verden så brukes selvisolering som et preventivt tiltak for å redusere videre ukontrollert spredning. Store sammenkomster avlyses også og mange bedrifter ber ansatte arbeide hjemmefra i en periode fremover.

Det siste kaller man reduksjon av fysiske bevegelser. Færre sammenkomster hvor mange mennesker samles, betyr at man unngår person til person smitte.

Gode rengjøringsrutiner. Vanligvis hvis noen i familien er smittet med influensa eller spy-syken så tar man visse forholdsregler i hjemmet. Man vasker dørhåndtak og gjerne flater og ting som den syke personen tar i. I tillegg vaskes sengetøy og annet for å bli kvitt bakterier og virus. Ved virus-smitte som vi er nå er i gang med å bekjempe, så er desinfisering av overflater et viktig redskap.

Vi vet at coronaviruset overlever i noen timer på flater. Med flater så tenker man alt fra rekkverk, dørhåndtak, kjøkkenbenker og så videre. Man burde anskaffe seg et desinfeksjonsprodukt som er ment på flater. Er det flere som bruker samme bil så desinfiser rattet med jevne mellomrom. Fjernkontroller, tastatur og touchskjermer er ofte steder man finner høye konsentrasjoner av bakterier og virus.

Våren er en spesielt viktig periode å tenke smittevern

  • Hva er det som er like rundt hjørnet og som plager mange nordmenn hvert eneste år?
    Dette er ingen gåte, men noe som folk faktisk må tenke på. Allergier og snue som kommer med hosting, nysing og rennende øyne.
  • Hvordan skal andre rundt en selv kunne vite at man har en allergi?
  • Og hvordan skal en selv vite at det er symptomene fra allergien og ikke at man er smittet av coronaviruset?

smittevern med munnbind

Ved bruk av munnbind kan man i hvert fall gjøre personer rundt en selv litt tryggere når man hoster og nyser. Det står ikke skrevet i pannen at man har allergi og de fleste ønsker ikke å skape panikk fra mennesker som kan være redd for å bli smittet. Man føler seg også litt tryggere selv ved å bruke munnbindet. Andre hoster, og dråper svever og ved å ha et munnbind som dekker både munn og nesen så unngår man å puste dette direkte inn.

Det eneste man må være flink på er å ikke ta seg selv i ansiktet eller konstant justere munnbindet som da kan overføre smitte fra hendene til ansiktet.

Viktig å vite ved bruk av munnbind: Coronaviruset smitter ved dråpe-, sveve-, og kontaktsmitte. Når munnbindet tas på så vask hendene først og sørg for at det sitter riktig og godt første gangen. Da unngår man å måtte justere i etterkant.