Thuja Smaragd

Kan jeg klippe min Thujahekk på egenhånd?

Når du først har investert tid og penger i en Thujahekk, er jevnlig trimming og stell avgjørende for at resultatet av hekken blir slik du ønsker deg. For selv om det ikke er så mye som skal til, er sporadisk vedlikehold uunngåelig også med en lettstelt Thujahekk. Du kan fint klippe Tjuhaplantene selv, og i denne artikkelen gir vi deg rådene på hvordan du best kan gjøre det for et optimalt resultat.

Ikke vent med å finne frem saksen

Så fort Thuja-hekken har begynt å vokse bør du starte å klippe på sidene for å sørge for en tett, grønn thujavegg. Dette også for å unngå at hekken blir for bred og opptar for mye plass i hagen. Det kan være vanskelig å gjøre om en stor og ujevn thujahekk til en slank og velfrisert en, så vær konsistent med klippingen helt fra start. Bruk en tapetkniv eller hekksaks i starten, og sørg for å kutte grenene med raske, stor bevegelser for jevnt resultat. Når hekken er fullvokst bør du bruke en hekksaks.

Når bør Thujahekken klippes?

Det beste er å klippe Thujaplantene (som f.eks Thuja Smaragd) på våren, når telen i jorda har gitt seg. Klipper du for sent på året kan du risikere at de nye skuddene som vokser ut igjen fryser til i løpet av vinteren. Vi anbefaler derfor ikke å ta frem hekkesaksen etter august måned. Vær også nøye på å ikke klippe helt inn til treet, da du kan risikere at det ikke vokser ut nye skudd. Beskjær Thujahekken 1-2 ganger i året, først på våren og deretter på sensommeren. Ta yttersidene frem til hekken har vokst til ønsket høyde, deretter klipper du hele hekken.

Ved å beskjære hekken 2 ganger i sesongen holder den vintergrønne hekken seg flott og velfrisert, og kan pryde nabolaget slik en Thujahekk er ment å gjøre. Det siste du ønsker er å stå igjen med en brun og glissen hekk når sesongen er slutt, så bruk de to dagene godt og du er sikret en skjermende, flott hageplante.

Thuja

Smalest i toppen

For å unngå at toppen av hekken skal skygge for resten av Thujaplanten din, kan et godt råd være å la hekken smalne inn i toppen. Siden Thuja Smaragd gjør dette automatisk med sin naturlige pyramideform, trenger du ikke å tenke på dette med mindre du går til anskaffelse av den noe mer løsslupne Thuja Brabant. Brabantplanten egner seg godt til klippet hekk, og sørger du for å smalne planten inn mot toppen gir du hele hekken rom for å ta til seg naturlig sollys og dermed holde seg fin og frisk.

Enkel, men nødvendig beskjæring

Det er fort gjort å tenke at du bare kan la hekken vokse helt ut før du trenger å tenke på beskjæring. Dette er nok også en av de vanligste feilene som blir gjort når det kommer til Thujahekk og vedlikehold. Venter du for lenge med å ta frem hekksaksen kan det nemlig være for sent. Å klippe en Thujahekk tilbake til treet kan hindre nye skudd å vokse frem, og du vil stå igjen med en brun og kjip hekk. Vær derfor flink til å klippe jevnlig, så vil hekken din belønne deg med et praktfullt resultat som pryder hagen din året rundt.