Kredittkort

Hva er egentlig et kredittkort?

Et vanlig bankkort krever at du har penger stående inne på konto for å kunne betale med kortet. Et kredittkort gir deg muligheten til å handle uten at du har pengene inne på konto her og nå, men isteden kan betale det senere. Dette gir deg muligheten til å betale for det du trenger når du trenger det, selv om pengene ikke er fysisk inne på kontoen din. Det er viktig å huske at det du betaler med et kredittkort også må betales tilbake, og man skal derfor passe godt på at man ikke bruker mer penger enn hva man er sikker på at kommer inn på kontoen senere. Det finnes mange ulike kredittkort på markedet, hvor man kan låne alt fra 5.000kr til 100.000kr, og forskjellige rentenivåer og betalingsvilkår. For å gjøre det enklere for deg selv kan du bruke MONEYBANKER’s sammenligningstjeneste for å finne hvilket kredittkort som passer best til deg.

Fordeler og ulemper med kredittkort

Den store fordelen med kredittkort er helt klart at du har friheten til å bruke pengene dine på det øyeblikket du har mest behov for det, eller det er mest gunstig for deg å bruke de. Har du for eksempel allerede har tenkt å kjøpe deg en ny vaskemaskin, og denne er på et godt tilbud akkurat nå men lønnen kommer først om et par dager, kan et kredittkort være et godt alternativ. På denne måten kan du benytte deg av tilbudet og spare penger ved å bruke de på det mest gunstige tidspunktet. Kredittkort kan også være nyttige ved uforutsette utgifter, eller glemte regninger med viktige betalingsfrister.

En ulempe med kredittkort kan være at mange faller for fristelsen å bruke penger de egentlig ikke har. Det kan være lett å glemme at det man handler med kredittkort skal betales for ved en senere anledning, og hvis man ikke er nøye med bruken kan regningen fort bli høyere enn forventet. Det er derfor viktig at man har god oversikt over økonomien og vet hvor mye du kan handle for med kredittkortet ditt, slik at du ikke går i minus.

Handler med kredittkort

Rentefrie perioder

En stor fordel med kredittkort er at man ved de aller fleste kort får en rentefri betalingsutsettelse. Hvor lenge denne perioden er vil variere fra bank til bank, men de fleste ligger rundt 40-50 dager. Dette er perfekt hvis man bruker kortet til litt ekstra i måneden, eller til å kjøpe inn en mindre forbruksvare man har lyst på, men kan betale det raskt tilbake, for eksempel ved neste lønning. På denne måten har du friheten til å benytte deg av de tilbudene du ønsker uten at det koster deg noe ekstra, og du vil faktisk spare penger ved å bruke kredittkortet. Man skal være obs på at hvis man ikke betaler kredittkortregningen innenfor den rentefrie perioden vil det gjøres om til et lån, og disse vil ofte ha ganske høye rentesatser. Renten vil løpe fra dagen du handlet, og ikke fra den første dagen etter nedbetalingsperioden. De spesifikke vilkårene vil variere ut fra hvor du har kredittkortet ditt, så det vil være lurt å gjøre seg kjent med disse. Kredittkort er med andre ord spesielt gunstig for forbruk i korttidsperspektiv.