Grønn te

Grønn te og hvorfor er den så populær?

Som kald eller varm drikk, som kosttilskudd eller i skjønnhetsprodukter og hudbehandlinger som en ingrediens, er grønn te blitt utrolig populært.

De ulike bruksområdene utvides hele tiden og det er egentlig lite begrensninger på hva dette super produktet fra naturen kan brukes til. Det siste har vært som retter til deserter som is med grønn te og gele.

Mange av egenskapene til grønn te er allerede viden kjent og de fleste forbinder teen med naturlig energi eller ren naturlig rensende drikk som gjør undere med kroppen vår. I helsekostbutikker og lignende utsalgssteder finner man ofte et stort utvalg av grønn te i form av:

 • Grønn te i løs vekt, pose te eller instant-te. Man kan drikke den som tradisjonell te eller lage is te.
 • I pulverform kan den blandes i smoothier og shaker for å lage sunne energigivende mellommåltider og spesielt flott til før treningsøkter.
 • Grønn te kommer også i form av piller eller tabletter som kosttilskudd eller energitilskudd istedenfor. Dette er et sunnere alternativ til koffein tabletter som brukes av mange til å få økt energi.

Hva gjør Grønn te for kroppen?

Det magiske ordet er antioksidanter. Grønn te er blant mye annet en super ingrediens i hudpleieprodukter. Hvorfor elsker huden vår grønn te? Antioksidanter virker blant annet foryngende på hud og grønn te er stappfull av dette gullet. Antioksidanter virker beskyttende mot oksidasjonen av kjemiske stoffer huden og kroppen utsettes for.

Grønn te for kroppen

I tillegg til å beskytte senker den også hastigheten på oksidasjonen som er umulig å forsikre seg helt mot. I hverdagen utsettes man beklageligvis mot kjemiske stoffer både fra mat og drikke og fra luftforurensninger og lignende.

Med oksidasjon så skjer en kjemisk reaksjon og enkelt forklart så kan man bruke et eple for å vise hva som skjer. Skjærer man et eple i biter så blir det hvite kjøttet på eplet ganske raskt brunt.

Under oksidasjon så overføres elektroner til andre oksiderende stoffer fra friske og sunne molekyler. Det som skjer, kan i verste fall forårsake skader på hudens celler.

Måten antioksidantene beskytter cellene i huden er ved å la seg selv oksideres istedenfor andre molekyler og celler. Slik beskytter antioksidantene cellestrukturen i for eksempel huden vår.

Antioksidanter og grønn te

Kroppen har antioksidanter og noen produserer kroppen på egenhånd. Andre tilføres i kostholdet. Kroppen produserer selv antioksidantene urinsyre, katalase og bilirubin. Andre kjemiske stoffer som kan tilføres kroppen og som er antioksidanter er:

 • Vitaminer
 • Enzymer
 • Proteiner

I kroppen skjer det kontinuerlig biokjemiske prosesser og da frigjøres det frie radikaler. De frie radikalene er ikke bra for kroppen og kan for eksempel påvirke og fremprovosere aldringsprosessen. Dette er ikke særlig bra for huden som viser aldringstegn svært tydelig. Frie radikaler får man blant annet gjennom stress, infeksjoner, sigaretter og andre tobakksprodukter og for eksempel stråling.

Antioksidanter og grønn te

De antioksidantene man finner i grønn te er av sorten polyfenoler. Disse antioksidantene som grønn teen inneholder er nettopp teens beste virkestoffer og årsaken til at grønn te er så utrolig bra for oss mennesker. Polyfenolene virker meget positivt på kroppen og ikke minst for huden og det bestemte polyfenolet som har navnet EGCG, er spesielt virkningsfullt.

Det er dette som oftest hentes ut i konsentrert form når man lager kosttilskudd av grønn te. Om man vil høste fordelene gir ved inntak av grønn te enten som drikke eller som tilskudd, så er dette helsefordelene grønn te og polyfenoler kan gi:

 • Reduserer eller hindrer betennelse og hevelser.
 • Er med på å hindre slitasje på ledd og virker beskyttende på brusk som befinner seg mellom knokler.
 • Det kan også se ut som (utvidede studier behøves) at disse antioksidantene man finner i grønn te kan beskytte mot HPV-infeksjoner redusere vekst av unormale celler.

I tillegg til at vi kan få i oss disse gode antioksidantene gjennom å drikke grønn te, kan man også finne de i enkelte matvarer som frukt og bær, krydder og grønnsaker.

Drikk grønn te for sin oppkvikkende egenskap

Med innhold av koffein og spesielt av en annen type koffein enn det man finner i kaffe, er grønn te et hjelpsomt tilskudd i hverdagen. Ved å stimulere blant annet nervesystemet, musklene våre og hjertet, øker koffeinet utslipp av kjemikalier vi finner i hjernen. Disse kjemikaliene omtales som signalstoffer og gir oss den oppkvikkende effekten.

Fremdeles uante muligheter

Det er gjort mye forskning av mange mindre studier på hva slags positive effekter mennesker kan høste av grønn te. Den er blitt drukket i flere tusen år og har vært et midtpunkt i Østens medisin. Man vet at grønn te har svært helsebringende effekter og nå følger vitenskapen etter for å bedre kunne fastslå hvorfor grønn te er så bra, og til hva slags spesifikke tilstander den kan brukes.

Det er gjort flere mindre studier som mest sannsynlig vil utforskes videre og da på:

 • Grønn te for å lindre og behandle kviser og akne.
 • Behandlende ved depresjon, diabetes, fertilitet, influensa og for eksempel fotsopp.
 • Forebyggende mot en rekke ulike krefttyper.
 • Andre tilstander som videre forskning er ønsket på er for å nevne noen, rynker, stress, tannkjøttsykdommer, overvekt, metabolsk syndrom og for ikke å glemme økt oksygenopptak hos idrettsutøvere.

Varm deilig drikke

Med alle sine gode egenskaper skal man ikke glemme at grønn te er en utrolig deilig drikk som både er smakfull som kald og varm. Det finnes mange varianter på markedet og om man velger grønn te i løs vekt eller enkelt poser. Dype rike og velsmakende varm te er godt uansett hvilken dag eller årstid man nyter den.

Kilder: